Maldivi

Maldivi ili Maldivska ostrva, zvanično Maldivska Republika je ostrvska država Indijskog okeana u južnoj Aziji. Maldivi su grupe atola rasprostranjenih južno od indijskih Lakadiva, između ostrva Minikoj (na krajnjem severu) i arhipelaga Čagos (na jugu) i oko 700 kilometara jugozapadno od Šri Lanke u Lakadivskom moru Indijskog okeana. Dvadeset šest maldivskih atola pokriva teritoriju na kojoj se nalazi 1126 ostrvaca, od kojih je dve stotine ostrva naseljeno.

Maldivski arhipelag se nalazi u severnom delu Indijskog okeana, jugozapadno od južnog dela Indije. Arhipelag se sastoji od 1200 koralnih ostrva, grupisanih u atole. Na peskovitom terenu uspeva mali broj biljnih vrsta, ali je on povoljan za kokosove palme, hlebno drveće, banane i papaju.

Maldivi su parlamentarna republika, sa predsednikom na čelu vlade i šefom države. Predsednik je na čelu izvršne vlasti i imenuje vladu koju odobrava Narodni Medžlis (parlament). Nakon uvođenja novog ustava 2008. godine, direktni izbori za predsednika države odvijaju se svakih pet godina, sa limitom od dva mandata za bilo kog pojedinca. Članovi jednodomnog Medžlisa služe petogodišnja mandata, sa ukupnim brojem članova utvrđenih na osnovu populacije atola, kog predstavljaju. Zgrada parlamenta se nalazi u Maleu, a tu borave i narodni poslanici iz cele zemlje. Prvi ustav ove Republike proglašen je 1968. godine, da bi kasnije više puta bio menjan i dopunjivan. Sadašnji Ustav je stupio na snagu 7. avgusta 2008. godine.

Etnički identitet stanovnika Maldiva predstavlja mešavinu kultura naroda koji su se naselili na ostrvima, utopljenu u jednu veru i jezik. Najraniji doseljenici su verovatno bili iz južne Indije i Šri Lanke. Ti doseljenici su imali jezički i etnički karakter Indijskog potkontinenta i nama su danas poznati kao etnički Divehi ili jednostavno Maldivci.